Kopen of leasen als zzp’er?

Ben je er nog niet uit of u je een auto wilt kopen of leasen? Wat je het beste kunt doen, dat hangt af van jouw situatie en is voor iedereen verschillend. Hieronder vind je een aantal zaken op een rij en je kunt ook de whitepaper downloaden. Het helpt je op weg bij jouw keuze.

Kopen of leasen?

Wat is het grootste verschil? Kijk vooral naar wat je wil en kunt uitgeven. Misschien loopt jouw bedrijf zo goed, dat het prima is een groot bedrag in één keer te investeren in een nieuwe, veilige en representatieve auto. Dan kun je het beste een auto kopen. Maar kun je of wil je dit niet omdat je je geld liever investeert in je bedrijf? Dan is leasen een slim alternatief.

Zakelijk een auto kopen

Als je als zelfstandig ondernemer zakelijk een auto koopt, dan is deze jouw eigendom. Jij bepaalt zelf hoe lang je erin rijdt en wanneer en voor welk bedrag je ‘m weer verkoopt. Zakelijk gezien wordt de auto onderdeel van je bedrijfsvermogen en staat op de balans. Je mag de kosten als aftrekposten opvoeren.

Leasen voor zzp’ers

Heb je een auto nodig, maar kun je niet in een keer een groot bedrag investeren? Dan is het leasen van een auto een handige optie. Maar wat betekent leasen nu eigenlijk en kun je dat als (startende) zzp’er wel betalen?

Met leasen bedoelen we hier operationele lease. Afschrijving, onderhoud, reparatie, pechhulp en verzekeringen zijn bij de prijs inbegrepen. Je betaalt als zzp’er een vast maandbedrag aan de leasemaatschappij. Jij hoeft alleen nog te tanken. Je auto staat niet op de balans van je bedrijf en aan het einde van de looptijd lever je ‘m weer in. Ook zijn de maandelijkse leasekosten en BTW aftrekbaar.

Een andere optie is financial lease. In feite een zakelijke geldlening. Hier moet je als zzp’er alles rondom je auto, zoals verzekeringen, onderhoud etc., zelf regelen. De auto staat wel op de balans van je bedrijf. Je lost de lening in termijnen af en aan het einde van de looptijd is de auto van jou.

De voor- en nadelen voor jou op een rij

Je bepaalt als zelfstandig ondernemer uiteindelijk zelf wat het beste bij je past. Wil je daarom meer informatie en de voor- en nadelen uitgebreid op een rij? Bekijk dan onze whitepaper over kopen vs. leasen.