Terug naar het overzicht

7 tips voor veilig smartphone gebruik onderweg

Vind jij het als zzp’er ook lastig om je smartphone links te laten liggen als je aan het autorijden bent? Ik kan mij een leven zonder dit fijne apparaat moeilijk voorstellen. Het maakt mijn leven overzichtelijker, makkelijker en productiever. Het liefste mis ik niets en beantwoord ik elke vraag van een klant zo snel mogelijk. Onmisbaar of niet. Mijn veiligheid en dat van mijn medeweggebruikers staan voorop. Met deze 7 tips gebruik je, je smartphone veilig in het verkeer.

‘Even’ een bericht sturen

Even een appje sturen dat je onderweg bent, een foto van de file maken of andere muziek opzetten: we zitten onderweg vaker op onze smartphone dan we denken. De feiten liegen er niet om. 89% van de automobilisten zegt wel eens naar zijn of haar smartphone te grijpen als hij of zij achter het stuur zit. Een op de vier mensen leest wel eens berichten tijdens het rijden. Een op de vijf stuurt een berichtje terug. Toch weten we allemaal dat het gebruik van je smartphone in de auto gevaarlijk is. Als ondernemer zit je niet te wachten op een ongeluk of hoge boete.

Veilig en bereikbaar

Hoe combineer je als zzp’er veilig autorijden met professionaliteit? Als zelfstandig ondernemer wil je het liefst 24/7 bereikbaar zijn. Aan de andere kant hebben je klanten er niets aan als jou iets overkomt. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende bereikbaar bent, veilig rijdt en je niet laat afleiden? Gelukkig zijn er tegenwoordig slimme mogelijkheden waarmee je veilig kunt autorijden met je smartphone naast je.

7 tips voor veilig smartphone gebruik onderweg

  1. Download een slimme app, zoals In-Traffic Reply. Deze app wordt automatisch ingeschakeld wanneer je 10 km/u rijdt. Als iemand je een bericht stuurt, ontvangt de verzender een leuke reactie terug.
  2. Heb je een iPhone? Zet dan de functie ‘niet storen’ aan. Mensen die jou een bericht sturen, krijgen automatisch reactie dat je onderweg bent.
  3. App voor vertrek dat je onderweg bent naar iemand; zo weet diegene dat je op dat moment niet bereikbaar bent.
  4. Leg je telefoon uit het zicht. Stop ‘m in je jas of een tas. Het is nog veiliger om je tas achterin te leggen.
  5. Gebruik een functie of app om geen meldingen binnen te krijgen, zoals een automodus of de vliegtuigmodus.
  6. Probeer een tijdje heel bewust je smartphone NIET onderweg te gebruiken. Heb je het apparaat echt gemist?
  7. Met je smartphone navigeren? Gebruik dan een houder op je dashboard en stel, voordat je wegrijdt, de route in.

Tot slot

Autorijden en je smartphone bedienen gaan dus niet goed samen. Als je toch onderweg bereikbaar wil zijn, denk dan aan een carkit en Bluetooth-verbinding. Wil je echt smart en safe autorijden? Zet dan je telefoon helemaal uit. Zo richt je, je aandacht alleen op de weg en geniet je waarschijnlijk veel meer van je autorit. Ik geloof dat ik dat eens ga proberen. Hoe zorg jij ervoor dat je veilig aan het verkeer deelneemt? Heb jij nog andere tips voor veilig gebruik van je smartphone? Laat het ons weten!