Fiscaal vriendelijk autorijden voor zzp’ers

Als zelfstandig professional wil je graag goed voor de dag komen met je auto. Maar hoe regel je dat zo praktisch mogelijk en hoe zorg je dat je jouw auto ook fiscaal optimaal inzet?
In dit document geven we aan de hand van een aantal FAQ’s antwoorden op de meest gestelde vragen over de inzet van een nieuwe personenauto. Zo praktisch mogelijk, want dan kun jij weer door met ondernemen!

1. Wat past beter bij mij: kopen of leasen?

Leasen van je nieuwe personenauto heeft als groot voordeel dat je je liquide middelen kunt gebruiken als werkkapitaal voor je eigen onderneming. Daar kun je bijvoorbeeld je voorraden mee financieren. Vóór kopen van je nieuwe auto pleit het besparen op de rente van een leasecontract. Dat hangt dus erg af van de vraag hoeveel liquide middelen je zelf beschikbaar hebt en welke rente dat oplevert.
Lease is er in twee vormen, financial lease of operational lease. Financial lease is eigenlijk een vorm van financiering van je auto. In je maandelijkse leasebetaling zitten aflossing en rente. Onderhoudskosten en brandstof betaal je zelf. De auto wordt na betaling van de slottermijn ook jouw eigendom. Als de auto dan meer of minder waard is, merk je dat zelf financieel door een boekwinst of een boekverlies.

Zoek je niet zozeer een financiering van je nieuwe auto, maar wil je tegen een vast maandbedrag je auto kunnen rijden, dan zal operational lease vaak de juiste keus voor jou zijn. In het maandbedrag zit dan niet alleen de afschrijving en rente van je auto, maar ook het onderhoud, de banden, de motorrijtuigenbelasting en de verzekering. Omdat Terberg Leasing gebruik kan maken van schaalvoordelen, zijn die kosten vaak lager dan bij je privéauto.

2. Als ik kies voor operational lease, is dan zakelijke lease of private lease aan te raden?

Kies je voor operational lease, dan kun je dat als zzp’er vanuit je zaak doen, maar je kunt ook als privépersoon een leasecontract sluiten. In dat laatste geval noemen we dat private lease. In je maandbedrag zitten in beide gevallen ook de onderhoudskosten, wegenbelasting en verzekering. Je hebt dus niet het risico van onverwachte reparaties of hogere onderhoudskosten. Ook hebben beide contractsoorten het voordeel dat je geen restwaarderisico hebt. Na de afgesproken looptijd gaat de auto terug naar Terberg Leasing.

Zakelijke lease is interessant als je een elektrische auto wilt leasen (dit jaar met maar 4% bijtelling voor privégebruik), als je je auto alleen zakelijk rijdt (dan heb je namelijk geen bijtelling) of als je je auto naast je zakelijke ritten relatief veel privé gebruikt. Voor het privégebruik van een auto van de zaak krijg je standaard 22% bijtelling. Maar als je relatief veel privé rijdt, weegt dat vaste bedrag van de bijtelling per privékilometer steeds minder zwaar.

3. Bij welke leasevorm krijg je btw terug?

Kies je voor zakelijke operational lease of financial lease, dan is de btw aftrekbaar via de btw-aangifte van je zaak. Tenminste, als je zelf ook btw-belaste ondernemersactiviteiten hebt. Omdat de btw een zakelijke belasting is, geldt die btw-aftrek overigens alleen voor het zakelijke deel van je autokosten. In de praktijk werkt de btw-aftrek in principe zo dat je eerst het hele jaar door alle btw op je autokosten aftrekt. Die aftrek corrigeer je dan in de laatste aangifte van het jaar voor het privégebruik van dat hele jaar. Dat mag op basis van de kilometerverhoudingen van je zakelijke en privégebruik, maar het privégebruik kun je ook verwerken via een btw-heffing van 2,7% van de catalogusprijs van de auto.

Kies je voor privélease, dan is de btw op je autokosten niet aftrekbaar. Daar staat tegenover dat je ook de correctie voor privégebruik niet hebt. Als je alleen naar de btw kijkt, zal zakelijke lease voordeliger zijn. Neem je ook het verschil in leasetarieven en de andere fiscale gevolgen (bijtelling!) mee, dan kan private lease een heel goed alternatief zijn.

4. Welke fiscale aftrek heb ik bij zakelijke lease?

Lease je je auto met een zakelijk leasecontract, dan zijn alle autokosten aftrekbaar van je winst. Dat betekent concreet dat je je inkomstenbelasting bespaart over deze kostenaftrek. Bedenk echter wel dat je als zzp’er voor je inkomstenbelasting recht hebt op de MKB-winstvrijstelling. Daarmee krijg je een belastingvrijstelling voor 14% van je winst. Dat betekent dat je 14% van je kosten niet kunt aftrekken. Bovendien heb je bij privégebruik van een auto van de zaak een bijtelling bij je winst.

5. Welke fiscale aftrekposten zijn er bij een private lease?

Bij een private leasecontract zijn je autokosten aftrekbaar voor 19 cent per kilometer. Daarvoor moet je natuurlijk wel je zakelijke kilometers bijhouden, maar dat hoeft niet per se met een complete sluitende rittenregistratie: een overzicht van alleen je zakelijke ritten is genoeg. Zou je kiezen voor zakelijke lease, dan zijn weliswaar álle autokosten aftrekbaar, maar daar staat tegenover dat een deel van die kostenaftrek ongedaan gemaakt wordt met de bijtelling voor privégebruik die je weer bij je winst moet optellen.

Wat voor jou het voordeligst is, hangt vooral af van de vraag in welk belastingtarief je zit en hoeveel kilometers je zakelijk en privé rijdt.

Meer informatie?
Wil je meer lezen over de afweging koop of lease? Bekijk dan onze whitepaper kopen vs leasen

Voor een persoonlijk advies kun je bellen met onze ervaren lease-adviseurs via (030) 280 75 85 of mailen naar plus@terbergleasing.nl

* Dit informatiedocument is in samenwerking met AMD automotive fiscalisten BV met de uiterste zorgvuldigheid tot stand gekomen op basis van de wet- en regelgeving per 1 april 2018. Terberg Leasing noch AMD automotive fiscalisten aanvaarden aansprakelijkheid voor het gebruik van deze informatie in concrete gevallen zonder betrokkenheid van haar adviseurs.

Wil jij als zzp’er snel op weg?

Wij hebben diverse populaire modellen voor jou op voorraad!

Bekijk ons zakelijk aanbodBekijk ons privé aanbod