Zakelijke of private lease. Wat past bij jou als zzp’er?

Heb je een auto nodig, maar kun je niet in een keer een groot bedrag investeren? Dan is het leasen van een auto een handige optie. Maar voordat je in jouw gloednieuwe leaseauto naar je klanten rijdt, kom je voor een aantal keuzes te staan. Kies je voor zakelijke of private lease? Welke financiële en fiscale voordelen horen hierbij?

Wat voor jou als zzp’er interessant is, hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld van wat je verdient, welk model je wilt leasen, hoeveel privé en zakelijke kilometers je rijdt per jaar en welke vorm van kredietacceptatie past het best bij jouw situatie.

Zowel voor zakelijke als private lease is full operational lease de basis. Afschrijving, reparatie, pechhulp, onderhoud, en verzekeringen zijn bij de prijs inbegrepen. Je betaalt als zzp’er een vast maandbedrag aan de leasemaatschappij. Jij hoeft alleen nog te tanken.

In het kort: zakelijke of private lease

Bij zakelijke lease zijn de leasekosten en BTW aftrekbaar. Je krijgt te maken met bijtelling als je prive meer dan 500 kilometer  met je zakelijke auto rijdt. Er zijn 2 vormen van kredietacceptatie; op basis van jaarcijfers of de persoonlijke situatie.  Zo kun je als starter ook vaak al in een leaseauto gaan rijden.

Bij private lease kun je de zakelijke kilometers doorbelasten aan je bedrijf en deze weer aftrekken van winst voor belasting.  De kredietacceptatie loopt via de BKR en je hebt geen bijtelling.

Mogelijkheden voor zzp’ers

Om je met die keuze te helpen, hebben we de whitepaper ‘Zakelijk of private lease?’ gemaakt. Hierin laten we zien wat de mogelijkheden zijn voor zzp’ers. Je vindt er informatie, inzichten en een helder overzicht van de voor-en nadelen van zakelijke en private lease.